Patlıcanda Verim Nasıl Arttırılmaktadır?

 

Patlıcanda Verim Nasıl Arttırılmaktadır?

Patlıcanda verim nasıl arttırılmaktadır?  Verimini arttırmak için; ilk olarak çeşit seçimi  ve yetiştirme tekniği önemli olmaktadır. Sera üretimi yapılacaksa hibrit çeşitler seçilmesi gerekmektedir. Çünkü, verim bu şekilde artmaktadır. Verim için en önemli etkenlerden biride ekim nöbeti olmaktadır. Mutlaka domates, biber gibi sebzelerden sonra dikimi yapılmaktadır. Patlıcan dikilen bir yere en az dört yıl patlıcan dikimi yapılmaması gerekmektedir çünkü verim düşmektedir.

Fide yetiştiriciliği ile hem verim hem de maliyet azalmaktadır. Dikmeden önce, ortalama 12 saat önce sulama yapılmaktadır. Sıcak günler için genelde öğleden sonra dikimi yapılması gerekmektedir. Dikim yapılmadan önce toprak, 5 gün sonrasında ortalama 6 veya 9 güne kadar sulanmış olması gerekmektedir.

 

Patlıcanda verim nasıl arttırılmaktadır? Diğer önemli faktör gübreleme olmaktadır. Patlıcan tohumu gübrelemeyi çok sevmektedir. Patlıcan yetiştirilecek toprağın dikimden önce dekara 4 veya 6 ton ahır gübresi verilmesi gerekmektedir. Diğer yardımcı olarak dekara fosforlu ve azotlu gübreler verilmesi gerekmektedir. Ancak, yarısı dikim esnasında verilmesi gerekmektedir.  Azotlu gübrenin ikinci yarısı ise ilk sulamadan önce uygulanması gerekmektedir.  Azotlu gübre olarak 21 kg/da N verilmektedir. Fosforlu gübre 10 kg/da verilmektedir. P2O5 saf olarak verilmesi gerekmektedir.

Patlıcanda verim nasıl arttırılmaktadır? Düzenli yapılan sulamalarda patlıcan verimi artmaktadır. Toprakta bakır, çinko ve manganez uygulaması yapılmaktadır. Bu şekilde, meyve tutumu ve verimi artmaktadır. Hasat zamanı verim ve ürün kalitesi için önemli olan diğer bir faktör olmaktadır. Meyvenin çeşidi, rengi ve şekli hasat zamanını belirlemektedir. Meyveler olgunlaştığı zaman hasat edilmesi gerekmektedir. Bu zamanlarda tam bir mat renge dönüşmektedir.

Bu nedenle meyvelerin aslında bu döneme yakın bir zamanda, renk parlaklığı olduğu dönemde toplanması hasat edilmesi gerekmektedir. Bitki başına 10-30 arasında ürün alınmaktadır. Dekara verim 2 veya 13 ton arasında verim alınmaktadır. Dikimden 7-10 gün sonra birinci çapalama yapılması gerekmektedir. Dikimden 20-30 gün sonra 2. çapalama yapılmaktadır. Ot mücadelesi ve toprak rutubetini kontrol için çapaya devam edilmesi gerekmektedir. Patlıcan fideleri dallanıp boylandığında çapaya son verilmesi gerekmektedir.

Hasadı yapılan patlıcanlar, irilik, düzgünlük ve renklerine göre sınıflara ayrılarak ambalaj kaplarına sıkıştırılmadan konulmalıdır. Bir dekar alandan 3.000-5.000 kg verim alınmaktadır. Ayrıca sık aralıklarla yapılan hasat kaliteli ürün verimini arttırmaktadır.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ne kadar şeker tüketilmeli? Şeker limitinizi biliyor musunuz?

Yumurtanın Her Öğünde Başrolü Kapabileceğinin Kanıtı 3 Farklı Yumurta Yemeği

Domatesin fiyatı yarı yarıya düştü