Bezelye Ekimi Nasıl Yapılmaktadır?
Bezelye Ekimi Nasıl Yapılmaktadır
Bezelye ekimi nasıl yapılmaktadır? İklim isteği bakımından kaprisli bir bitki grubuna girmektedir. Çünkü, bezelye serin iklim sebzesi grubuna girmektedir. Donma noktasına yakın düşük sıcaklıklara dayanan bir sebze türü grubuna girmektedir. Havaların serin ve nemli olduğu koşullarda çok iyi gelişme göstermektedir. Ancak, sıcak ve kuru havalarda da yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Toprak isteği bakımından seçicidir bir bitkidir. Serin ve yağışlı dönemde yetiştirildiği için alüvyal ve su tutma kapasitesi yüksek topraklarda çok iyi gelişir. Ayrıca ağır ve killi topraklardan hoşlanmamaktadır. Çimlenme döneminde ıslak ve çok rutubetli topraklarda tohumlar iyi çimlenme göstermez . Toprak ıslaklığı gelişmeyi olumsuz yönde etkilemektedir. Gövdenin ve meyvelerin ıslak toprakla temasını önlemek için gerekli önlemler alınmaktadır.
Bezelye ekimi nasıl yapılmaktadır? Toprak sıcaklığı 7 derece veya üzerinde sıcaklıklarda tohum ekimi yapılmaktadır. Bezelye tohumu 2°C’de çimlenme göstermektedir. Çimlenme çok yavaş olmaktadır. Bezelye çimlenme döneminde rutubet ve serin ortamları çok iyi çimlenme göstermektedir. Ağır topraklarda yetiştiriciliği yapılmamaktadır. Ekim tarihi ise, Kasım ayından başlayarak Mayıs ayı sonuna kadar ekiminin yapılması gerekmektedir.
Bezelye ekimi toprak sıcaklığının 7 veya 8 derece olduğu dönemlerde yapılması gerekmektedir. Bezelye tohumu ekim zamanı Şubat ve Mart aylarında ekim yapılmaktadır. Çeşitlere göre tarihleri ve zamanları değişkenlik göstermektedir. Kasım sonuna kadar sonbahar çeşitleri, şubat ayından mart ayının ortasına kadar erkenci çeşitler, mart ortasından nisan başına kadar yarı erkenci ve geçici çeşitler, nisan ortasından sonra ise sıcağa dayanıklı çeşitlerin ekiminin yapılması gerekmektedir. Ekim toprak tavında iken yapılması daha sağlıklı ve verimli olmaktadır.Bezelye ekimi nasıl yapılmaktadır? Sıra arası 3 veya 40 cm, sıra üzeri ise 5 veya 15 cm olacak şekilde tohum ekimi yapılmaktadır. Sırık bezelye tohumu ekiminde sıra arası 50 veya 80 cm, sıra üzeri ise 15-25 cm olacak şekilde aralıklarla tohum ekimi yapılmaktadır. Dekar başına 10 veya 12 kg arasında tohum atılmaktadır. Bezelye tohum ekimi bölgenin iklim şartlarına bağlı olarak değişmektedir.
Kasım ayından başlayarak Mayıs ayına kadar tohum ekimi yapılmaktadır. Ülkemizde bezelye tohum ekimi genellikle Şubat ve Mart aylarında yapılmaktadır. Ayrıca 30 Kasıma kadar sonbahar çeşitleri, Şubat ayından 15 Marta kadar erkenci çeşitler ekilmektedir. Bununla birlikte nisan başına kadar yarı erkenci ve geçci çeşitlerin ekimi yapılmaktadır. 15 Nisandan sonra ise sıcağa dayanıklı çeşitlerin ekimi yapılmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder