Domateste verim nasıl artırılır?

 




Domateste verim artırmak merak edilen konulardan biridir. Verimi artırarak hem daha kaliteli ürünler yetiştirebilir hem de daha fazla kazanç sağlayabilirsiniz. Ekilen domateslerin daha lezzetli, bol ve verimli olabilmesi uygulanan bazı yöntemler ile mümkündür. Peki, domateste verim nasıl arttırılır? Bunun cevabı yazı içinde tavsiyeler ile sizleri bekliyor.  


Domateste verim nasıl artırılır? Nelere dikkat edilmelidir?

“Domateste verim nasıl artırılır?” diye düşünüyorsanız domatesler hakkında daha çok bilgi edinebilirsiniz. Domates, ılık ve sıcak iklimleri seven bir bitki olup güneşli ve sıcak zamanlarda tatlı, koyu renkli ve olgun bir şekilde olduğu görülebilmektedir. Özellikle fide şeklinde yetiştirilecek ise fidelerin sıcaklığa maruz kalma durumuna dikkat edilmelidir. 
Organik madde oranı fazla olan, su tutabilen ve humuslu toprak çeşitleri kullanarak domateste daha fazla verim elde edilir. Eğer ki organik madde oranında eksiklik varsa doğal gübre kullanımı ile bunu dengeleyebilirsiniz. Killi topraklar ağır olabileceği için bu topraklarda, domatesten verim almak daha yavaş koşullarda olabilir. Dikkat edilmesi gereken bir nokta da aynı türden domates ekiminin art arda yapılmaması gerektiğidir. Bu durumda verimde azalma meydana gelir, hastalıklar oluşabilir ve maddi zararlar oluşur. Bu nedenle toprağın 3 yıllık bir ekim nöbetine ihtiyacı vardır. 
Domates tohumu ekmek için Ocak ayı ile Nisan ayı arasında bir zaman seçilmelidir ve toprak tavlı olmalıdır. Aynı zamanda toprağa bakım işlemi yapılarak ihtiyacı olan elementler sağlanmalıdır. Bu durum domateste verim elde edilmesi için büyük bir etkendir. Bitkiler, yetişmeye başladığı andan itibaren 2 haftada bir çapalama işlemi isteyebilir. Bu nedenle çapa yapıldıkça verim de artacaktır. 
Gübre kullanımı konusu, verim açısından oldukça önemlidir. Dekara 40 kilogram gübre kullanımı söz konusu iken taban gübresi için 20 kilogram potasyum sülfat gübresi de kullanılmalıdır. 
Düzenli sulama, “Domateste verim nasıl artırılır?” sorusuna verilecek önemli bir yanıttır. Kurak ve sıcak hava şartlarında sulama işlemi, bir iki kez yapılabilir. İlk domatesler ürün vermeye başladıktan sonra sulama işlemi artırılmalıdır. Domatesler, ceviz büyüklüğüne gelene kadar sulama yapılmaz. Ardından gelen büyüme süresince ise gelişimi için sulamaya önem verilmelidir. Yağışlı iklimlerde ekim yapıldıysa iki üç kez sulama yeterli olacaktır. Hasat zamanı ise domateste verim elde edilmesi için kuru ve serin havalar tercih edilmelidir.



Domateste Verim Nasıl Arttırılmaktadır?

Domateste verim nasıl arttırılmaktadır? Domates, ılık ve sıcak iklimlerden hoşlanmaktadır. Güneşli sıcak iklimlerde domates şekerce zengin, renkleri koyu ve olgun ve verim artmaktadır. Fidelik olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır. Fidelik olarak dikileceği zaman sıcaklığa dikkat edilmektedir.

Domateste verim nasıl arttırılmaktadır? Humuslu, organik madde oranı yüksek ve su tutma oranı iyi olan topraklarda verim artmaktadır. Killi ağır topraklarda bitki gelişmesi daha yavaş olmaktadır. Ancak, bitki sürekli olarak gelişip yeni sürgünler meydana getirdiğinden dolayı verim daha yüksek olmaktadır. Aynı alanda art arda domates veya aynı familyadan olan biber ve patlıcanın yetiştiriciliği yapılmaması gerekmektedir. Çünkü, bu durum verim de azalmalar meydana getirmektedir. Ayrıca, hastalık ve zararlıların artmasına da yol açmaktadır. 3 veya 5 yıllık ekim nöbeti uygulanması gerekmektedir. Bu şekilde, domates verimi ve kalitesi artmaktadır.

 Domateste verim nasıl arttırılmaktadır? Ağır killi topraklarda doğrudan domates tohumu ekim yapılmaması gerekmektedir. Verim ve kaliteyi olumsuz etkilemektedir. Domates tohumu ekimi Ocak ve Nisan ayları arasında yapılmaktadır. Toprağın tavlı olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bakım işlemleri yapıldığı sürece verim ve ürün kalitesi artmaktadır. Fideler esas yerlerinde gelişmeye başladığı andan itibaren yaklaşık iki hafta sonra birinci çapa yapılmaktadır. Bu şekilde çapalama yapıldığı sürede verim artmaktadır.

Gübreleme verim için en önemli faktörlerden biri olmaktadır. Ayrıca dekara 4 veya 5 ton çiftlik gübresi verilmesi gerekmektedir. Kimyevi gübre uygulaması, taban gübrelemesi uygulanması gerekmektedir. Dekara 40 kg, taban gübresi 20 potasyum sülfat gübresi kullanılması gerekmektedir. Domates veriminin yüksek oranda olması için gübreleme önemli olmaktadır.

Düzenli sulamalarda domatesin çatlamasına önlem alınmaktadır. Bu şekilde, ürün verim ve kalitesi artmaktadır. Havaların çok sıcak ve kurak  durumlarda 1 veya 2 defa sulama yapılması gerekmektedir. İlk meyve görüldükten sonra sulama oldukça önemli olmaktadır. Bu şekilde verim artmaktadır. Meyveler ceviz iriliğini alıncaya kadar gerekmedikçe sulama yapılmaması gerekmektedir. Daha sonraki büyüme ve gelişme döneminde yapılmaktadır. Yağışlı bölgelerde 2 veya 3 sulama yapılması gerekmektedir. Kurak bölgelerde ise, 4 veya 5 kez sulama yapılmaktadır.  Hasat yapılırken en önemlisi havanın kuru ve serin olmasıdır.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ne kadar şeker tüketilmeli? Şeker limitinizi biliyor musunuz?

Yumurtanın Her Öğünde Başrolü Kapabileceğinin Kanıtı 3 Farklı Yumurta Yemeği

Domatesin fiyatı yarı yarıya düştü