Çilek Yetiştirme Koşulları
Çilek Yetiştirme Koşulları
Çilek sıcağı seven bir bitki tür olduğu için genellikle Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde daha sık yetiştirilmektedir. Fakat tür çeşitliliği bakımından hemen hemen her bölgede yetişebilen bir bitkidir. Çilek yetiştirme koşulları için en uygun sıcaklık aralığı 20-21 C derecedir. Çilek için optimal sıcaklık 23 C derece kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra sıcaklık bu derecenin altına düşer veya üzerine çıkarsa bitki yaprak üretimini azaltmaktadır.
Çilek çok yıllık otsu bir bitkidir. Saçak köklü bir bitki olup kökler 25 cm toprak derinliğine kadar inebilmektedir. Yaprakları parçalı, çiçekleri beş taç yapraktan meydana gelmektedir. Çilek meyvesi çiçek tablasının etlenmesiyle meydana gelen yalancı bir meyvedir ve kol atarak çoğalmaktadır. Çilek deniz kenarından 1000 m yüksekliğe kadar hemen her yerde yetişebilmektedir. Ancak yükseklik arttıkça çiçeklenme ve hasat zamanı da gecikmektedir. 500 m yüksekliklerde iklime bağlı olarak kalite daha iyi olup hastalıklara dayanımı artmaktadır.
Çilek yetiştirme koşulları için en ideal toprak yapısı; pH’ı 6,5-7 olan, su tutma kapasitesi düşük, kumlu tınlı hafif bünyeli topraklarda yetiştirilmektedir. Yetiştiricilik yapılacak toprak hastalıklar ve nematod yönünden temiz kök yapısına sahip olması gerekmektedir. Dekara 4-5 ton yanmış hayvan gübresi verilmelidir. Daha sonra toprağın solarize edilmesi gerekmektedir. Ayrıca toprak ayrık, kanyaş gibi zararlı otlardan temizlenerek, tırmıkla düzeltilmesi uygundur.
Çilek yetiştirme koşulları. Çilek -10 °C’ye kadar dayanabilen bir bitkidir. Daha soğuk bölgelerde çilek yetiştiriciliği için bitkilerin saman, kuru yaprak vs gibi materyalle örtülerek dondan korunması sağlanmalıdır. İlkbahar geç donları, Akdeniz Bölgesi ve benzer iklim bölgelerinde de zarara yol açabilmektedir. Çilekte çiçeklenme uzun bir dönem olduğundan dolayı don ürünün tümüne zarar veremez. Çilek bundan dolayı yetiştiricilik riski en az olan meyve çeşitlerindendir. Çileği dondan korumak için bitkilerin üzeri saman vb ürünlerle örtüldüğü zaman soğuk bölgelerde bile yetiştirilebilmektedir. Çilek, çeşit farklılıkları ve ekim zamanı seçeneklerinden dolayı her bölgede yetiştirilebilen hemen hemen tek meyve türüdür.
Diğer bütün meyve türlerinde olduğu gibi çilek yetiştiriciliğinde de bölge, iklim şartları ve üretim amacına (sofralık veya sanayilik) uygun çeşitlerin seçimi oldukça önemlidir. Ayrıca dikimi yapılacak çilek fidesi bulunduğu bölgeye adapte olmuş, verimli ve hastalıklara dayanıklı, pazarda aranan, yola ve taşımaya dayanıklı, bitki yapısı kuvvetli gelişen ve kloroza dayanıklı olması gerekmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder