Biber Veriminizi Nasıl Artırırsınız?


 

Toprağı, besin açısından çok zengin olmayan fideler için hazırlayın. Bahçe toprağı ve humusun ideal oranı 60:40'tır. Daha zengin toprak, biberin hava kısmının hızlı büyümesine yol açacak ve kök sistemi daha az gelişecektir. Gelecekte, bu verimi etkileyebilir.


Hazırlanan toprağa birkaç gram çift süperfosfat eklenebilir, ancak yukarıda açıklanan nedenden dolayı azotlu gübreler uygulanmamalıdır. Önceden ıslatılmış tohumları birbirinden en az 5-7 cm mesafede kademeli olarak deliklere ekin.


İyi biber yetiştirmek için, bu aşamada zaten yeterli gündüz saatlerini sağlamak önemlidir. Biber ışığı seven bir kültürdür, ilk sürgünler ortaya çıkar çıkmaz fidelere eşit aydınlatma sağlamak gerekir.


2-3 gerçek yaprak evresinde dalın ve ayrı saksılara dikin. Toprağı tohumlarla aynı prensibe göre hazırlayın, tek fark süperfosfat yerine potasyumlu gübreler ekleyin. Gelecekteki tomurcukları oluşturmak için gereklidirler.


Işığa ek olarak, su rejimi de önemlidir. Biber fidelerinizi özellikle tam güneşte gündüz sulamadan kaçınarak sabah veya akşam sulayın. Su oda sıcaklığında olmalı ve daha iyi oturmalı, yani bir gün önce toplanmalıdır. Hepsini kullanmayın - musluk suyunun içerdiği kimyasal kirliliklerin konsantrasyonu kabın dibinde kalır.


İlkbahar donları tehdidinden sonra bitkiler açık toprağa, seraya veya seraya dikilmelidir. Farklı bölgeler için, merkez bölge için bir kılavuz olarak tarihler farklı olacaktır - Haziran ayının ilk günleri. İyi biber yetiştirmek için toprağı hazırlarken humus (taze gübre önerilmez) ve ayrıca potasyumlu gübreler ekleyin. Birbirinden yaklaşık 35-50 cm mesafede delikler açın, bolca sulayın ve ardından her deliğe bir biber çalısı yerleştirin, böylece kazarken yaprak büyüme noktası gömülmez. Tekrar toprak, tampon ve su serpin. İkinci sulama toprağın yerleşmesine yardımcı olur, bu nedenle kök sisteminde boşluk olmaz ve iyi bir biberiniz olur.


İlk beslemeyi en geç 2 hafta sonra yapın. Bu, fermente edilmiş yabani otların bir infüzyonu veya hümik asit içeren bir karışım olabilir. Bir sonraki üst pansuman, meyvelerin aktif olarak yerleşmeye başladığı zamandır. Kül veya diğer potasyumlu gübre en iyi sonucu verir.


Kötü meyve oluşumu durumunda, yataklara veya seralara şekerli su içeren kapların yerleştirilmesi tavsiye edilir. Bu, tozlaşan böcekleri çekecektir. İlk meyveler en iyi teknik olgunluk aşamasında çıkarılır. Böylece sırasıyla daha fazla yumurtalık oluşma ihtimali artacak, biber verimi daha yüksek olacaktır.

Acemi yaz sakinleri genellikle bölgelerinde iyi bir biber hasadı nasıl yetiştirileceğiyle ilgilenirler. Bu kültür, elbette, biraz kaprisli. Ama sonuçta, yaz sakinlerinin çoğu bahçelerinde sadece patates ve domates değil, aynı zamanda başka bir termofilik itüzümü mahsulü - sebze biberi de yetiştiriyor. Bize Balkan ülkelerinden gelen tatlı bibere de Bulgar denir. Bu bitki orta şeritte mükemmel meyve verir ve her mevsim istikrarlı bir hasat sağlar.

İyi bir tatlı biber mahsulü yetiştirmenin 15 yolu

Bitkilerinizin yataklarda ve seralarda kendilerini iyi hissetmeleri için, büyüme mevsimi boyunca tarım tekniklerine bağlı kalmanızı ve bir takım basit önlemler almanızı öneririz.

Dolmalık biber verimini artırmanın çeşitli etkili yollarını dikkatinize sunuyoruz:

  1. Tatlı kültürünün meyveleri baharatlı olacağından, asla yanlarına acı biber ve sebze biberi ekmeyin.
  2. İklimimizde yüksek derecede meyve veren güçlü ve sağlıklı bitkiler sadece fide yöntemiyle elde edilebilir (daha önce ekim öncesi tohum muamelesi hakkında yazmıştık). Üstelik biber çalılarının açık yataklarda mı yoksa seralarda mı yaşayacağına bakılmaksızın.
  3. Biber fideleri, kültür sıcaklık değişimlerine çok duyarlı olduğundan, Haziran ayının başından daha erken olmayan yataklara ekilmelidir.
  4. Biber, Mayıs ayının başında kapalı yapılara (sıcak yataklar ve seralar) ve Nisan ayının sonundan itibaren ısıtılmış yapılara ekilebilir.
  5. Fideler, sürgünlerin ortaya çıktığı andan itibaren 60-65 günlük yaşta ana bölgeye nakledilmelidir. Bu nedenle, fideler için ne zaman tohum ekeceğinizi düşünün. Çalılar, kök boğazı zemin seviyesinde olacak şekilde dikim deliklerine toprak parçası ile birlikte dikilir.
  6. Fidelerin büyümesi sırasında, orta gövdenin çatalının altında bulunan alt yapraklar çıkarılmalıdır.
  7. Yataklardaki çalılar arasındaki mesafe, bitkilerin yeterli alana sahip olması için 0,3 m'den az olmamalıdır.
  8. Birçok modern çeşit oldukça uzundur, bu nedenle gelişen çalıları desteklere bağlamanız önerilir - gövdelerin yanına sürülen ahşap mandallar veya sabit kafesler takın.
  9. Yumurtalıklı 2-4 fırça göründükten sonra, her bir burcun üstünü sıkıştırın. Bu, besleyici meyve sularını tam dolum için olgunlaşan meyveye yönlendirecektir.
  10. Domates gibi sebze biberleri, nadir sulama gibi (5-7 günde bir ve kuraklıkta - 3-4 günde bir), ancak yeterince derin. Toprağın kök tabakasının (0.25 m) derinliğine kadar ıslandığından emin olun. Yüzeysel ve sık sulama, özellikle büyüme mevsiminin başında, emme köklerinin derine inmemesine, alt toprak ufuklarından nem ve besin çekmesine, ancak üst toprak katmanında yer almasına neden olur.
  11. Dolmalık biber yetiştirirken, yaprak aparatının büyümesini meyveye zarar verecek şekilde uyaran azotlu gübreleme ile taşınmamalısınız. Kimyasal gübreleme hayranları için, fide yetiştirme aşamasında ve kalıcı bir yere nakledildikten sonraki ilk 20 gün içinde azotlu gübreler (üre, amonyum nitrat) çözeltisi ile sulamanın yalnızca işaretler varsa mantıklı olduğunu hatırlatırız. nitrojen açlığı (büyüme geriliği, solmuş yeşil renk, fidelerin çekilmesi). Doğal tarımın taraftarları, bitki beslenmesine değil, postanın verimliliğine dikkat etmeyi tercih ettikleri için nadiren beslenmeye başvururlar. Yine de yabancı ot infüzyonu ile beslemek zarar vermez.
  12. Biber çalılarını külle besleyin. Kül infüzyonunun ilk girişi, yumurtalık oluşumu aşamasında önerilir. Üst pansuman hazırlamak için 10 litre suya bir bardak elenmiş kül dökülür ve bir gün ısrar edilir. Meyve dökülürken yatakları kül infüzyonu ile ikinci kez dökün. Maden suyunu seven, kül yerine bir fosfor-potasyum gübre çözeltisi (süperfosfat, potasyum sülfat veya kompleks potasyum monofosfat) kullanabilirsiniz.
  13. Kültürün mantar ve bakteriyel hastalıklarının, özellikle geç yanıklığın gelişmesini önlemek için, fidelerin mevsiminde 1-2 kez biyofungisitlerle (Fitosporin-M, Alirin-B, Baktofit, vb.) Geleneksel tarım teknolojisine bağlı olanlar, örneğin bir bakır sülfat çözeltisi (% 5) gibi bakır içeren ajanların yardımıyla önleme yapılır.
  14. Çiçeklenme ve yumurtalık oluşumu sırasında bir borik asit çözeltisi (% 1) ile biber çalılarının püskürtülmesi, verimi% 10-20 artırabilir.
  15. Olgun meyveleri çıkardıktan sonra, üzerlerinde besin suyu tüketimini en aza indirmek için boş gövdeleri (olgunlaşmış dallar) kesin.

Deneyimlerimize dayanarak, bu basit tavsiyelere uymak, acemi bir bahçıvan bile iyi bir biber hasadı yetiştirebileceğinden, bu sebzenin sulu meyvelerinin neredeyse bir yazlık ev sıkıntısı çekmeden tadını çıkarmanızı sağlayacaktır. Kişisel arsanızda sizin için kolay işçilik!

İyi bir biber hasadı elde etmek için dağlarca kimyasal gübreye, sonsuz gevşetme ve ayıklamaya ihtiyacınız yok. Bu bitkinin bazı özellikleri göz önüne alındığında, hiçbir ekstra çaba harcamadan ekolojik olarak temiz tatlı biber yetiştirmek oldukça mümkündür. Biberlerin neyi sevdiğini ve kaçınılması gereken en iyi şeyin ne olduğunu biliyor musunuz? Fidanları zamanında diktiğinize emin misiniz? Biberin bir seçime ihtiyacı olduğunu düşünüyor musun?

Bu soruların cevapları size zor geliyorsa doğru yerdesiniz. Sizi başarılı biber yetiştirme kurallarını tanımaya davet ediyoruz. Ve bu sebzenin güçlü ve zayıf yönlerini bilen, hasatta asla sorun yaşamaz.

Genellikle (hatta çok sık) biberlerin Şubat ayı başlarında fidelere ekilmesi önerilir. Ancak, kuzey bölgelerinde ve Urallarda bile Şubat fideleri ideal olmayacaktır. Erken ekilen biberler daha hızlı yaşlanır ve ellerinden gelenin en iyisini göstermezler. Bu nedenle, fideler için biber tohumlarını Mart ayı başlarında veya ortalarında ekmek en iyisidir.

Kural 2. Tohumların çimlenmesi

Fide ekerken, biber tohumlarını önceden filizlemeniz gerekir. Böylece fideler 2-4 gün sonra ortaya çıkar ve fideler hızla büyümeye başlar. Tohumları çimlendirmek hiç de zor değil. Bir tabağa bir pamuklu ped koymak, üzerine biber tohumları koymak, başka bir pamuklu ped ile örtmek ve üzerine su serpmek yeterlidir. Suya organik (aloe suyu veya HB-101) eklerseniz çok iyi olur. Tohumlu tabak mutfakta buzdolabına veya banyodaki rafa konulmalı ve tohumları günde iki kez kontrol etmeyi ve gerekirse su püskürtmeyi unutmayın.

Üç ila dört gün sonra biber tohumları filizlenecek ve ekilmeye hazır hale gelecektir.

Kural 3. Bireysel opak kaplara koyduk

Biber bir "egoist" ve "bireyselliğin ateşli bir destekçisidir", bu nedenle, ortak bir kutuda fide yetiştirmeyi hemen reddetmek daha iyidir. Biber fidelerinin ayrı kaplarda veya turba tabletlerinde yetiştirilmesi önerilir. Ayrıca her bardağa (tablet) maksimum iki tohum ekilir. Ayrıca, opak olmaları gerektiğine dikkatinizi çekiyoruz - köklerin ekstra ışığa ihtiyacı yok.

Kural 4. Tohumları gömmeyin

Biber tohumlarının ekim sırasında kazılmaması çok önemlidir. Pratik olarak yüzeyde uzanmalıdırlar. Onlara biraz toprak serpmek yeterlidir. Biber için optimum ekim derinliği 2 milimetredir.

Kural 5. Aktarmayla dalıyoruz


Fidelerin kalitesini artırmak için toplamanın önemini zaten tartışmıştık, peki ya nakli sevmeyen biberler? Onlar için kazma ile standart toplama prosedürü uygun değildir: iki hafta boyunca hemen büyümeyi durduracaklar. İki alternatif yol vardır:

Öncelikle- tohumları hemen büyük kaplara (500 ml bardak) ekin. O zaman sadece toplama gerekmez.
İkinci- tohumları turba tabletlerine veya küçük kağıt bardaklara ekiyoruz ve daha sonra genç fidelerin kök sistemini bozmadan daha büyük bir kaba aktarıyoruz ve üzerlerini toprakla kaplıyoruz.

Kural 6. Fidelerin sulanması sırasında


Biber fidesi yetiştirirken en önemli şey toprağın kurumasını önlemektir. Sulamayı atlamak ve biber yapraklarının solmasına izin vermek, gelecekteki bir hasadı kaçırmak anlamına gelir.

Kural 7. Biber için doğru yeri seçin

Biber, nötr verimli toprakları, sıcaklığı ve ışığı sever, ancak taslaklardan pek memnun değildir. Bu yüzden bahçe için iyi aydınlatılmış ve sıcak bir yer seçiyoruz. Toprağın verimliliği hakkında şüpheler varsa, fide dikerken delikleri doldurmak için önceden kompost hazırlayın.

Kural 8. Sıcak yataklarda biber yetiştirin


Ve yine ... biber çok, çok termofiliktir. Onun için dünyanın ve havanın optimum sıcaklığı 26 ° C'dir. Özellikle biberler köklerini sıcak tutmayı sever. Ve değilse, “aşağıdan gelen sıcaklığı” başka ne sağlayabilir? Bir serada biber yetiştirirken bile, onları sıcak bir bahçe yatağına dikmek en iyisidir. Ek olarak, biber aşırı sıcaklıklara karşı hassastır, pek çok bahçıvan yataklara “ısı akümülatörleri” koyar - plastik su şişeleri. Gün boyunca şişelenmiş su ısınır ve geceleri biriken ısıyı bahçe yatağına verir. Şişeler yerine büyük kayalar kullanılabilir.

Kural 9. Su, yem, malç


Büyüyen fidelerde olduğu gibi yetişkin biber bitkileri kuru bırakılmamalıdır. Biber nemi sever, ama onunla dolduramazsınız. Bu yüzden normal toprak nemini korumak için en sevdiğimiz yola dönüyoruz - malçlama. Biberleri ilk yabani otların ortaya çıkmasıyla kalıcı bir yere diktikten sonra, yatakları 20 santimetrelik bir tabaka ile malçlayın. Yaklaşık üç haftada bir biberlerin altına malç ekleyin. Bu teknik toprağın kurumasını önleyecek ve daha az sıklıkta sulamak mümkün olacaktır.

Kural 10. Biberi doğru şekilde şekillendirin

Biber fidelerinin üzerinde çiçek olmamalıdır. Fideler çiçek açtıysa, ilk çiçeği kesmekten çekinmeyin: Bu aşamada bitkinin tüm güçlerini çiçeklenmeye değil köklenmeye ve büyümeye yönlendirmesi önemlidir.

Toprağa diktikten sonra, her çalının üç veya dört dalı olana kadar bekleriz ve beşinci yapraktan sonra dalları sıkarız. Her dalda ihtiyacımız kadar yumurtalık bırakırız, fazla olanları keseriz. Bu durumda, biberin tamamen olgunlaşması için zamana sahip olacaktır. Uzun biberlerde, tüm alt yapraklar çıkarılabilir.

Eylül ayında, sadece zamanı olan meyveleri bırakıyoruz, son sonbahar hasadını büyütme ve olgunlaşma fırsatı vermek için tüm çiçekleri kesiyoruz.

Bu arada, cılız biberlerin şekillendirilmesine gerek yoktur.

Size başarılar ve büyük hasatlar diliyoruz!

Lida Krasilnikova, Doğurganlığınız
Ufa

Toprağı hazırlamak, fide yetiştirmek, dikmek, bırakmak, sulamak ve şekillendirmek - böylece biberler hasattan memnun kalacak.

Gençliğimde bahçeyle ilgilenmiyordum. Ebeveynler her şeyi yaptı. Babam fidan yetiştirdi, annem ona yardım etti ve erkek kardeşim ve ben kanattaydık. Her zaman domatesimiz vardı, iyi çalıştılar ama biberler tam bir felaketti.

Babam ne kadar uğraşırsa uğraşsın biberler havaların çoktan bozulduğu ve her şeyin temizlenmesi gerektiği yaz sonlarına doğru çiçek açmaya başladı. Sonuç olarak, babam elini salladı ve biber yetiştirmeyi bıraktı. Evlenip çocuklarım olunca bahçıvanlığa olan ilgim uyandı.

Doğal olarak tatlı biber yetiştirmek istedim. Hatalar, başarısızlıklar oldu. Biber büyüyecek, sonra hayır. Ve onu çok sevdiğimiz için kendimize bir görev koyduk: her yıl bu sebzeden iyi hasat almak.

Ben böyle yapıyorum.

Fideler için kendim toprak hazırlarım

Bunu yapmak için sonbaharda salatalık bahçesinden toprak alıyorum. Salatalık bahçemdeki arazi en verimlisi. Bu yatak her üç yılda bir bol miktarda organik madde ile doluyor - ben sıcak bir yatak oluşturuyorum.

Yaz sonunda, ahududu ve kuş üzümü çalılarını kestikten sonra kalan bahçe yatağının dibine doğranmış dallar koydum. Yukarıdan, yatakları, çiçek tarhlarını temizledikten sonra saman ve yeşil kütlenin kalıntılarını atıyorum. Göze pudralıyormuş gibi biraz Shine-3 serpiyorum.

Geçen yılın yarı çürümüş kompostundan bir katman eklediğinizden emin olun. Ve üstte bir toprak tabakası var - 10-20 cm Yatak yüksek çıkıyor, ilkbaharda yerleşecek ve çok şey olacak. Böyle bir yatakta üç mevsim salatalık her şeyi "yemez", böylece fidelerin beslenmesi pratik olarak gerekli değildir, yeterli besin vardır.

5 litre bu toprağa tam bir yemek kaşığı Shining-2 - canlı mikroorganizmalar ekliyorum, çeşitli mantar hastalıklarının ortaya çıkmasını önlüyorum; yaklaşık aynı miktarda odun külü - eser elementler; mikroorganizmaların gevşemesi ve beslenmesi için talaşlı bir litre eski talaş kutusu; 1 bardak zeoflora - yanmamış zeolit, toprakta yavaş yavaş çözünen ve bitkilerin gücünden sorumlu olan bir silikon kaynağı.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ne kadar şeker tüketilmeli? Şeker limitinizi biliyor musunuz?

Yumurtanın Her Öğünde Başrolü Kapabileceğinin Kanıtı 3 Farklı Yumurta Yemeği

Domatesin fiyatı yarı yarıya düştü