CEVİZ AŞISI NASIL YAPILIR? BİLMİYORSAN GEL ÖĞREN

 Ceviz Nasıl Aşılanır?

Ceviz fidanı aşısı uzman kişiler tarafından yapılmadır. Zamanında ve doğru yapılmayan aşılama fidanlarınızın ömrünün yitirilmesine veya verimsizliğe sebep olur.

CEVİZ FİDANI AŞI ÇEŞİTLERİ 4 AYRI GRUPTA İNCELENİR. BUNLAR;

1.Yama Göz Aşısı,
2.Omega Aşısı,
3.Dilcikli Aşı,
4.Yarma Kalem Aşısıdır.

Şimdi sırası ile sizlere bu aşıların önemi ve nasıl niçin yapıldığını anlatmak istiyoruz.

1-YAMA GÖZ AŞISI

Ceviz fidanı için Yama göz aşısına başlama zamanı, çöğürün kabuk verip vermediğinin kontrolü ile anlaşılır. Çöğürler aşıya gelmiş ise, aşıdan bir hafta önce sulanmalı, sulamadan 1-2 gün sonra da çöğürlerin yaprakları temizlenerek uç alınmalı ve 2-3 yaprak (soluk dalı) bırakılmalıdır. Aşıda en önemli husus; aşı kalemlerin günlük olarak kesilip kullanılmasıdır. Kullanılan aşı kalemleri ne kadar pişkin ve dolgun olursa, aşı tutma oranı da o derece yüksek olur. Aşı kalemlerinin uç kısmında oluşan gözlerden, zorunlu olmadıkça göz alınmamalıdır. Aşı, çift ağızlı özel aşı bıçağı ile yapılır. Aşı kalemi ile kullanılan çöğür, aynı yılın sürgünü olmalıdır. Aşı yapıldıktan üç hafta sonra aşılar kontrol edilmeli ve aşı bağı çözülmelidir.

2-OMEGA AŞISI

Omega kalem aşısında da önemli olan, yama göz aşısı uygulanan ve sonuç alınamayan 1-2 yaşlı çöğürlerin araziden sökülerek, aşılanması ve sıcaklık kontrolü yapılan kapalı bir alanda muhafaza edilmesidir. 

3-DİLCİKLİ AŞISI

Dilcikli aşısı çöğür ile kalemin yaşları farklı, fakat çapları birbirine eşit olması durumunda uygulanır. Özellikle yazın yapılan yama göz aşılarında, aşı tutmayan çöğürlere ikinci yılın ilkbaharında dilcikli aşı uygulanabilir. Kalem ve çöğürün aynı kalınlıkta olması gerekir.

4-YARMA KALEM AŞISI

Yaz döneminde tutmayan bir yaşındaki çöğürlerle birlikte, 5 yaşındaki yabani ağaçlara dahi bu aşılar uygulanabilir. Çöğürlerle birlikte, 5 yaşındaki yabani ağaçlara dahi bu aşılar uygulanabilir. En önemli konu, ilkbahar döneminde yapılacak aşılarda yabanilerin (çöğür) tepesini aşıdan önce fidanın kalınlığına bağlı olarak, toprak seviyesinden 20-30 cm. yukarıdan kesilmesidir. Bu işlemden sonra özsuyun akıtılması için 7-10 gün beklemelidir.

YORUM YAPMAYI UNUTMAYIN.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ne kadar şeker tüketilmeli? Şeker limitinizi biliyor musunuz?

Yumurtanın Her Öğünde Başrolü Kapabileceğinin Kanıtı 3 Farklı Yumurta Yemeği

Domatesin fiyatı yarı yarıya düştü